+385 98 436 816 gidran@hugk.hr

Ukratko: rijetka mađarska pasmina sportskog konja, s krvlju arapskog konja i engleskog punokrvnjaka, potječe od jednog utemeljujućeg pastuha Gidrana II (1818.). Sve Gidran kobile imaju podrijetlo koje se može pratiti do 1782. godine, iako je pasmina postala službena 1855. To je pravi “husarski” – laki konjički konj.

Visina: 15,3 dlanova/hvati do –16,1 dlanova/hvati približno 160cm -165cm

Rijetkost: U Mađarskoj sada ima oko 250 kobila (što bi pasminu stavilo u kritičnu kategoriju prema britanskom “Rare Breeds Survival Trustu”) i 26 pastuha, s daljnjih 60 do 80 kobila u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Broj je pao na čak 13 kobila u mađarsko-rumunjskom ratu 1920. godine kada su opljačkane 74 kobile.

Posebnosti: isključivo kestenaste/alat/riđave boje, Gidranov sustav kontroliranog uzgoja je jedinstven pošto nije miješan s drugim elitnim pasminama osim s engleskim punokrvnjakom i arapskim konjem. Ždrijebad nastala od engleskih punokrvnjaka ili arapskih pastuha i gidranskih kobila se može prihvatiti, ali pod uvjetom da su kestenjaste boje i da pokazuju iznimne vještine/karakteristike.

Cijena: 10.000 € – 12.000 € za kvalitetnog konja od 6 godina koji ispunjava zahtjeve FEI dobne skupine i kvalificira se za finale mladih konja.

Mađar Lajos Kun uzgaja Gidrane više od 20 godina, koristeći vrhunske sportske pastuhe, poput Gidrana I-12 Kismitoka, koji se kvalificirao za Olimpijske igre u Londonu pod vodstvom nizozemske natjecateljice Alice Naber Lozeman. Sada ima 25 Gidran kobila, a prodaje konje za međunarodni sport. Njegov sin Peter kaže: “Biramo pastuhe koji pokazuju iznimne vještine ili sportske rezultate. Naš princip je da s prosječnošću nećete daleko dogurati, stoga tražimo nešto jedinstveno. Gidrani su se pokazali prikladnima za vrhunsko skakanje, sve dok postoji pažljivo uparivanje, sportsko testiranje i selekcija u procesu uzgoja.”

William Fox-Pitt natjecao se s kobilom Gidran, Sohaj, završivši 12. na Svjetskom prvenstvu (sedmogodišnji konji) 2004.: “Nije bila najbolja u pokretu,” priča on u svojoj autobiografiji, “ali je mogla skočiti – i pokazala je koliko je snažna iskočivši iz svog ograđenog prostora/korala svega 10 minuta nakon iscrpljujućeg 36-satnog putovanja Europom u maloj prikolici.”