+385 98 436 816 gidran@hugk.hr

Protekli vikend (22.i 23.10.) bio je za uzgajivače gidran pasmine konja i članove HUGK-a pun aktivnosti. Posebno je na „udaru“ bila ždrjebad roda 2022.g.  kod kojih su članovi Povjerenstva za ocjenu vršili prvo ocjenjivanje ovih mladih grla, kao i niz drugih  uzgojnih radnji, postupaka i mjera po uzgojnom programu.

Tako je izvršen opis i identifikacija istih, izvršeno čipiranje grla te obilježavanje pasminskim žigom. Važno je za istaći da je svim grlima uzet uzorak grive, kao i njihovim majkama radi potpune DNK identifikacije koju od prošle 2021.g. provodimo na cjelokupnom uzgoju gidrana. DNK identifikaciju obavljamo u Njemačkoj u specijaliziranom laboratoriju.

Također Povjerenstvo za ispit radne sposobnosti pastuha licenciralo je još jedno mlado grlo, pastuha 5.g.starog. Valja istaći da je 45 Security Tag Gidran -6 (Kazo) prvi pastuh koji je ispit radne sposobnosti prošao na temelju svojih sportskih rezultata u protekloj godini. Na Prvenstvu Hrvatske za mlade konje u disciplini daljinskog jahanja isti je osvojio 1.mjesto.

Uz sav ovaj posao izvršili smo i dodatnu edukaciju sa mladim članovima Povjerenstva za ocjenu grla, koji su prošli obuku, ali su manje bili angažirani u samom ocjenjivanju grla te na taj način osvježili njihova znanja stečena tokom redovne edukacije 2020 godine.

Ina kraju ostalo je vremena i za neformalno druženje i analizu učinjenog kod naših uzgajivača Miše Dijaneka i Vlade Vohralika na obroncima Bilogore u Zrinskom Topolovcu.

 

 

Predsjednik Udruge:
Branko Kovačić